”Jag är inte vilse. Jag är ju här!”

Det har vi som ett litet ordspråk för kåren. Det är faktiskt ett citat från en liten scout, mitt ute i mörka skogen,  som absolut visste var han var.
”- Inga problem. Jag är Här.”
Jag klarar mig, betyder det om man tänker till. Eller ”alltid redo” som vi scouter säger i mer högtidliga sammanhang. Ett riktigt scoutigt uttalande tyckte vi. Så kaxiga är faktiskt de flesta barnen i Björsäters Scoutkår där barnen tycker det mesta är roligt.

Att vara scout i Björsäter innebär att man tycker om att:

  • Vara med kompisar
  • Lära sig praktiska saker som eld, sjukvård,  och samarbete
  • Lära sig att klara sig själv, gärna i skogen när det regnar
  • Lära sig att hjälpa andra
  • Upptäcka att man kan mer än vad man tror
  • Upptäcka att alla är bra på nånting
Organisation

Scoutverksamheten började i Björsäter under 1979. Under våren 1980 bildades Björsäters Scoutkår formellt och upptogs i Svenska Scoutförbundet, SSF. Medlemmarna i Björsäters Scoutkår kommer främst från Björsäter och Värna. Björsäter har ca 850 invånare och ligger i Åtvidabergs kommun i Östergötland. Kåren ingår idag i riksorganisationen Scouterna och tillhör Nordöstra Götalands distrikt. Idag har kåren ca 75 medlemmar. Huvudansvaret för kårens verksamhet ligger hos kårstyrelsen som har åtta ledamöter. Kåren bedriver verksamhet i alla avdelningar. Stora delar av avdelningsverksamheten bedrivs i Scoutgården som delar lokaler med Björsäters församlingshem.

Favorituteställen

Helst är vi förstås ute när vi ses.
Vi har två favoritställen: Kåtan och Vindskyddet. Kåtan är byggd av glada scouter, ledare och frivilliga som gjort ett fantastiskt arbete. För mer information kring Kåtan, se i menyn under ”Kåtan”. Man kan också hyra Kåtan för en slant.

Vindskyddet ligger på ett berg norr om Björsäter vid en sjö. Det är timrat med tjärpapp på taket och en eldstad framför. 6-8 scouter får plats, men det finns fina ytor för mindre tält i närområdet också. Har man tur får man se både havsörn, storlom och bäver! Till och med mygg har setts på sommarhalvåret!

Men, vad kostar det att vara scout?

Innan du vet om du vill bli scout kan du gärna komma och prova på några gånger. Det kostar inget. Blir du scout är terminsavgiften 220:- och räcker till de flesta aktiviteterna, märken, en medlemstidning och en försäkring som gäller när vi scoutar. Läger och hajker kan kosta en extra slant, men oftast bara självkostnad för mat som du ändå skulle ha ätit. Vi försöker alltid hålla ner kostnaderna. Det finns också möjlighet att söka bidrag från kåren om man vill iväg på nåt extra dyrt. I scouterna tycker vi det är kul att ha scoutskjorta på oss så det syns att vi är scouter och hör ihop. Det är inget man måste skaffa på en gång. En ny kostar mellan 290:- – 380:- beroende på storlek. Ibland har vi även begagnade skjortor som vi köper och säljer för 100:-. Vill du prata scoutskjortor kontakta din närmsta ledare eller Kasper Sjöström, (se sidan om ledarna).

Praktiska saker som man behöver som scout:

  • Bra och varma kläder och bra regnkläder inklusive stövlar.
  • Liggunderlag och sovsäck. För de större barnen är en ryggsäck bra att ha.
  • Kåsa, tallrik och bestick.
  • Ficklampa

Tja som du ser är det inte så komplicerat eller dyrt att vara scout. Vi har även en del övernattningsmaterial att låna ut från kåren.

Välkommen att testa på scouterna!

Medlemsansökan

https://scoutnet.se/register/in/group/905

Swish & bankgiro

Kåren har ett bankgiro och ett swish nummer.
Köper du något via oss så är det hit du gör din betalning.
Bankgiro: 177-5626
Swish nummer: 123 312 33 12